Pasijonka

Zdravilna pasijonka

Zdravilna pasijonka, ki jo znanstveno imenujemo Passiflora incarnata, je rastlina, ki izvira iz Amerike. Ali veste, da jo je španski zdravnik Monardes odkril leta 1569 v Peruju?

Že stoletja se pasijonka uporablja kot zdravilna rastlina za lajšanje anksioznosti, nespečnosti in drugih težav s spanjem.

Poleg tega je pasijonka znana tudi po svojih užitnih sadežih in dekorativnih cvetovih.

Cvet pasijonke je izjemno lep, velik in barvit, pogosto rdeč, roza ali vijoličen. Cvetovi so običajno premera od 5 do 10 centimetrov in imajo izrazit vonj. Leta 1745 je bilo znanih 22 vrst zdravilne pasijonke, danes pa naj bi obstajalo 600 različnih vrst.

Rastlina cveti od junija do septembra, sadež pa zori poleti in jeseni. Sadež pasijonke je velik, okrogel, s premerom od 4 do 6 centimetrov in vsebuje sladko, želatinasto meso z drobnimi, črnimi semeni. Sadež je užiten in ima zelo značilen okus.

Pasijonka

Kje kupiti izdelke iz pasijonke?

Izdelke iz pasijonke lahko kupite v različnih oblikah, kot so čaj, tinktura, kapsule, tablete ali celo sveže rastline. Najbolje je, da jo kupite v lekarnah, specializiranih prodajalnah z zdravo prehrano ali v spletnih trgovinah, ki prodajajo zdravilna zelišča.

Kateri izdelek iz pasijonke izbrati?

Pomembno je, da izberete visokokakovostne izdelke iz standardiziranih izvlečkov rastline.

Standardiziran izvleček pasijonke je običajno narejen iz posušenih zelišč in vsebuje visoko koncentracijo aktivnih spojin, kot so flavonoidi, karotenoidi in alkaloidi, ki imajo blagodejen učinek na živčni sistem.

Priporočljivo je, da izberete izdelek, ki je registriran kot tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora. To namreč zagotavlja, da izdelek vsebuje standardiziran izvleček pasijonke, kar pomeni, da boste zaužili zadostno količino aktivnih sestavin z vsakim odmerkom zdravila.

Standardizirani izvlečki običajno vsebujejo od 3,5 do 5 % flavonoidov, karotenoidov in alkaloidov. Pri uporabi standardiziranega izvlečka pasijonke je pomembno upoštevati navodila za odmerjanje, ki so navedena na embalaži oz. v navodilu za uporabo. Običajno se priporoča odmerek od 200 do 500 mg na dan, odvisno od starosti, teže in zdravstvenega stanja posameznika.

sproščen dan v službi

Kateri dokazi podpirajo uporabo zdravil, ki vsebujejo zel zdravilne pasijonke?

Zaključki odbora HMPC (Odbor za zdravila rastlinskega izvora) o uporabi zdravil, ki vsebujejo zel zdravilne pasijonke, za blage simptome duševne obremenitve in kot pomoč pri spanju temeljijo na njihovi „tradicionalni uporabi“. To pomeni, da je kljub pomanjkljivim dokazom iz kliničnih preskušanj učinkovitost teh zdravil rastlinskega izvora verjetna in da obstajajo dokazi, da se na navedeni način varno uporabljajo že vsaj 30 let (najmanj 15 let tudi v EU).

ZDRAVILNA PASIJONKA

Zaključek

Pasijonka je zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja za lajšanje stresa, tesnobe in nespečnosti. Poleg tega ima tudi užitne sadeže in dekorativne cvetove.

Njena čudovita in zapletena oblika cveta je bila navdih za mnoge umetnike, kiparje in arhitekte, ki so jo uporabili kot vir navdiha za svoje stvaritve. Že sam pogled na to cvetlico lahko pomiri um in sprosti telo, zato ni čudno, da se številni ljudje obračajo k njej kot k naravnemu pomirjevalu.

Pasijonka je tudi pomemben vir hrane za nekatere žuželke, kot so čmrlji, čebele in metulji, ki se hranijo z njenim nektarjem. Njeni plodovi so prav tako uporabni v kulinariki, saj se lahko uporabljajo za pripravo sokov, marmelad, sladic in drugih jedi.

Pasijonka je torej rastlina, ki nam ne polepša samo okolice, temveč nam lahko pomaga tudi pri ohranjanju dobrega zdravja in počutja.

Literatura

  1. Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin, SFD, 2013:46-48.
  2. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/passion-flower-summary-public_sl.pdf (dostop: 04.04.2023)
  3. Miroddi M, Calapai G, Navarra M, Minciullo PL, Gangemi S. Passiflora incarnata L.: ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials. J Ethnopharmacol. 2013 Dec 12;150(3):791-804.
  4. ESCOP MONOGRAPHS The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ESCOP, Second Edition, Georg Thieme Verlag, 2003:359-364.